Ziekteverzuim

Volgens het CBS is het ziekteverzuim in 15 jaar niet zo hoog geweest als dit jaar. Geen fijn signaal voor werkgevers want de kosten bedragen ruim € 200 per dag. Voornamelijk de gezondheidszorg en industrie scoren slecht met een verzuimpercentage van boven de 6%. Psychische klachten zijn de meest voorkomende redenen.

Wat kunt u doen om ziekteverzuim  en dus de premie zoveel mogelijk te beperken: 
1. Stel samen met een preventiemedewerker een Risico Inventarisatie en Evaluatie op en zorg voor een gezonde werkomgeving.
2. Let extra op signalen van ziekte zoals, vermoeidheid, weinig structuur meer en slecht concentreren.
3. Eigen werktijden laten bepalen indien de werkzaamheden dit toelaten.
4. Organiseer een sporttoernooi of biedt een sportabonnement aan bij een sportschool in de buurt.
5. Vraag werknemers of ze lekker in hun vel zitten of ergens behoefte aan hebben.

Wordt uw medewerker toch ziek of kan hij/zij door een ongeval niet werken dan biedt een verzuimverzekering hiervoor dekking. Als werkgever moet u het loon maximaal 104 weken doorbetalen. Dit geldt voor alle medewerkers die bij u op de loonlijst staan. Ook medewerkers met een tijdelijk contract. Als werkgever kunt u zelf bepalen welk deel van de loonkosten u wilt verzekeren. Dit kan 100% zijn plus alle werkgeverslaten of een bepaald percentage van de loonsom omdat u een deel voor eigen risico neemt. Van uw medewerkers wordt geen medische informatie opgevraagd. Arbeidsongeschikte medewerkers kunnen worden aangemeld zodra zij langer dan 4 weken zijn hersteld. Om aan de wet verbetering poortwachter te voldoen moet u een contract afsluiten met een verzuimbegeleider. Samen met de werkgever zorgt de verzuim begeleider ervoor dat de zieke werknemer  zo snel mogelijk en verantwoord aan het werk kan.

Wilt u weten of het in uw situatie verstandig is om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten en welke vorm het beste bij uw bedrijf past? Bel voor een afspraak met Ronnie Haarman of Jarno Kotte.

Foto: Pixabay.com