De hypotheek- en huizenmarkt

Het zal u niet ontgaan zij dat de huizenmarkt in een snel tempo veranderd. Hiervoor zijn een drietal oorzaken aan te wijzen:

1. Het woningaanbod stijgt. Een goede zaak want kopers kunnen uit meer woningen kiezen.
2. De woningprijzen dalen. Dat is ook een goede ontwikkeling want voor starters werd een woning onbereikbaar.
3. De hypotheekrente is gestegen. De rente op zowel de geldmarkt (korte rente tot 2 jaar) als de kapitaalmarktrente is gestegen.

Hierdoor kunnen kopers van woningen minder hypotheek krijgen. Minder hypotheek betekend ook minder bieden op een te koop staande woning.

Het aantal verkochte woningen is naar verwachting in 2023 hetzelfde als in 2022 namelijk zo’n 190.000 a 195.000 stuks. Nieuwbouw zal ook moeizaam blijven. De ambitie van minister Hugo de Jonge om 900.000 nieuwe woningen te bouwen zijn erg ambitieus. Dit heeft weer te maken met de volgende uitdagingen:

1. Dreigende bouwstops als gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State.
2. De uitgifte van bouwvergunningen gaat moeizaam door de vele juridische procedures.
3. Investeerders zien op tegen de hoge grondkosten.
4. Een gebrek aan vakmensen.

De leennormen voor hypotheken gaan naar beneden. Dit houdt in dat geldnemers minder kunnen lenen dan in 2022. Hoe de rente zich gaat ontwikkelen is op dit moment niets van te zeggen. Indien de rente verder gaat stijgen dan heeft dit ook een negatief effect op het maximaal te lenen bedrag.

Het gemiddelde inkomen in Nederland gaat wel omhoog. Dit is dan weer positief voor het maximaal te lenen hypotheekbedrag.

Verder is Nederland massaal aan het verduurzamen van de woning begonnen. Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie maatregelen en zonneboilers. Veel woningeigenaren nemen hiervoor een geldlening op om hiermee de aankoop te financieren. Tegenover de wat hogere maandlasten voor de hypotheek staan de lagere maandelijkse lasten voor energie. Onze hypotheekadviseurs kunnen snel inzichtelijk maken wat de kosten en de opbrengsten zijn!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie