Het meeverzekeren van zonnepanalen, noodzaak of overbodig?

Veel mensen hebben tegenwoordig zonnepanelen op of bij hun woning geïnstalleerd, of overwegen dit te laten doen. Het levert al gauw een aardige besparing op de energie rekening op en vaak wordt er vanuit gegaan dat een investering in zonnepanelen binnen 10 jaar wordt terugverdiend.

Eigenaar/geen eigenaar
Regelmatig wordt de vraag gesteld of er voor zonnepanelen een aparte verzekering dient te worden afgesloten.

Bent  u eigenaar van de woning dan vallen de zonnepanelen meestal onder de bestaande opstalverzekering van uw woning. Echter hierbij dient u er wel op te letten hoe de panelen zijn bevestigd: zijn ze vast aan het dak gemonteerd of staan ze er los op (hetgeen op een plat dak weleens voorkomt)? In het laatste geval zijn de zonnepanelen geen onderdeel van het onroerend goed waardoor de kans bestaat dat ze van de opstalverzekering zijn uitgesloten. Dit kan ook het geval zijn als de zonnepanelen middels een klik-systeem op uw schuine dak zijn bevestigd in plaats van vastgeschroefd.
Huurt u een woning waarop u zonnepanelen heeft laten installeren dan  zijn deze meestal niet standaard meeverzekerd op een inboedelverzekering. Het is dan verstandig deze apart mee te laten verzekeren.
Informeert u in ieder geval  bij ons of uw verzekering dekking biedt voor zonnepanelen.

Diefstal
Een opstalverzekering beschermt huiseigenaren tegen brandschade, natuurschade en diefstal. Echter  de opstalverzekering keert namelijk alleen uit wanneer inbraakschade duidelijk vast te stellen is. Omdat zonnepanelen vrij gemakkelijk los te maken zijn van het frame bestaat de kans dat je alsnog met lege handen staat, zelfs wanneer je een goede opstalverzekering hebt. Bij duidelijke sporen van inbraak keert de verzekering uiteraard wel uit.

Aansprakelijkheid
Als eigenaar van de zonnepanelen bent u aansprakelijk voor schade die de zonnepanelen aan derden kunnen veroorzaken. Wanneer uw zonnepanelen van het dak waaien en een auto beschadigt of mensen verwond, wordt deze schade gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering.

Dekking bij natuurgeweld
Onder andere hagel – en stormschade vallen onder de dekking van uw opstalverzekering. Wel kan er een eigen risico van toepassing zijn. Voorvallen zoals een aardbeving of een vulkaanuitbarsting zijn niet gedekt

Wat is niet gedekt
Niet alles valt onder de dekking van een verzekering waaronder de zonnepanelen gedekt zijn. U kunt hierbij bijvoorbeeld  denken aan het niet halen van de beloofde capaciteit of het stukgaan door een technisch gebrek.